Consilierul Cojocaru acuză Primăria Buhuși de lipsă de transparență și ambiguități

In sedinta extraordinara din 5 oct.2021, consilierul Cristian Cojocaru (ALDE) acuza Primaria Buhusi de lipsa de transparenta si ambiguitati. Astfel, referindu-se la cheltuielile neeligibile din propunerea de HCL privind rectificarea de buget a CL Buhusi pentru investitii cu finantare partiala de la bugetul local (pag. 11), consilierul Cojocaru spune (indirect) ca documentele pentru acest PH trimise consilierilor locali spre consultare si aprobare sunt incomplete, lipsind dispozitii de santier pentru trei lucrari. Acesta a spus ca ,,Lipsesc acele dispozitii de santier care prevad cheltuirea unor sume in plus, 450.000 lei pentru Scoala Mihail Andrei, 250.000 lei pentru gradinita cu patru sali de clasa, 85.000 lei pentruin total de 785.000 lei.”  Avand in vedere ca responsabil pentru trimiterea documentelor proiecte de HCL catre consilierii locali este aparatul de lucru al primarului si secretarul UAT, consilierul Cojocaru a acuzat indirect primăria Buhuși, pe reprezentanții ei, de lipsă de transparență.  In sedinta publica a CL Buhusi nimeni nu a zis de ce sunt luati  o parte din bani de la Spitalul Buhusi (200 mii lei) si de la reabilitarea termica a unor scoli (585.000 lei) pentru a se cheltui la doua gradinite si o scoala. Stie oare consilierul Cojocaru, care este si inginer, ca toate cheltuielile in plus (valori mari), la orice proiect european, se fac DOAR in baza unor modificari privind proiectul initial, modificari care trebuiesc aprobate chiar de CL?

Consilierul Cojocaru spune, evident ipocrit, ca si-ar fi dorit votarea proiectului de rectificare de buget ,,cu toata mintea si cu toata inima” si ca vrea sa ,,achiesez la aceste proiecte“. Deși era asa de dornic sa voteze acest PH propus de primarul Zaharia, don Cojocaru îi găsește o mulțime de defecte. Ce te impinge sa gasesti asa de multe defecte? Oare asa-zisele defecte sunt reale, provenite din rapoarte intocmite in urma cercatarii unor documente intr-o comisie specializata, sau sunt daor inchipuite de dumneata?  Cojocaru, desi este inginer ca profesie dar patron de cofetarie ca meserie practicata de zeci de ani, o acuza pe economista Carmen Pahoncea, directorul economic al Primariei Buhusi, ca induce ,,ambiguitate” mai ales in gestionarea finantarilor de dupa aprilie 2021. Domnul Cojocaru a absolvit si ASE-ul si noi, ziaristii, nu stim? El nu precizeaza care este aceasta ambiguitate si unde este indusa, jucandu-se cu cuvintele ,,ce din coada au sa sune” la urechile auditoriului necunoscator. Mai mult, consilierul ALDE spune directorului economic Pahoncea ca nu respecta recomandarile consilierilor locali, afirmand ca ,,domnia sa ar trebuit sa respecte o parte din recomandarile noastre”. Ne punem intrebarea daca Cojocaru Cristian stie ca directorul economic al primariei Buhusi trebuie sa respecte LEGEA si nu ,,recomandarile” consilierilor care folosesc abundent neologimele. Si de ce nu toate recomandarile, ci ,,doar o parte”? Stimabile, recomandarile dvs, ca consilieri, nu sunt deasupra legii, poate nu stiati asta. Deci dna Pahoncea este îndreptățită sa ve dea ,,flit” la recomandarile dvs. atât timp cât respectă legea.

Tot consilierul Cojocaru a spus despre Carmen Pahoncea , cu subiect si predicat, că ,,a iesit ceea ce a iesit, încercand să recupereze între timp toate neajunsurile create de aplicarea defectuoasa, spun eu, a acelor PH”. Păi, domnule consilier, dacă ai știut că cineva greșește  privind administrarea banilor publici, dumneata de ce nu ai intervenit vigilent, dacă ești așa de atotștiutor în ale contabilității? Poți fi acuzat că ai fost părtaș la risipirea sau proasta administrare a banilor publici? Dacă ai știut de ,,aplicarea defectuoasă a acelor PH” noi suspectăm că poate ai lăsat intenționat ca persoana (pe care o acuzi) să greșească, pentru ca pe viitor alții, împinși de cine-știe-cine, să depună reclamații pe la Parchete… Dacă  ai avut cunoștință de asemenea ,,neajunsuri” de ce nu ai verificat din aprilie 2021 până acum, in octombrie? Oare consilierul Cojocaru, scrupulos din fire, alături de ceilalți consilieri, nu cumva au votat HCL-uri cu amendamente imperfecte si imprecise, generând, poate, un lanț de erori? datoria lor nu era să verifice vigilent aplicarea și respectarea legii? Vă reamintiți proverbul cu paiul din ochiul altuia, domnule?…

In final, consilierul ALDE a respins proiectul de rectificare bugetară votând cu ,,Abținere” (care se numără ca vot negativ).

PS: stimate domnule Cojocaru, îți reamintesc că ți-am spus mereu să nu îmi subestimezi inteligența. Dar constat cu tristețe că un intelectual de valoarea ta încearcă aceeași rețetă de denigrare pentru toți cei buni care nu sunt de partea dumitale. Preferi să te raliezi politic cu condamnații penal? Poate ar fi mai nimerit să îți consumi energia în mod pozitiv și productiv pentru acest oraș. Lasă presei deliciul de a semnala, caricaturiza si pamfletiza defectele conducătorilor politici și adminitrativ.

************************

Transcriptul discursului Consilierului Cojocaru (vezi video min 4:45) ,,As fi vrut sa am posibilitatea sa votez pe puncte. Sunt de acord cu modernizarea scolii nr. 1, sunt de acord cu transformarea acelei cladiri in gradinita cu patru sali ce clasa, sunt de acord cu constructia unei gradinite cu doua sali de clasa, sunt de acord cu toate acestea… Sunt de acord cu achizitionarea pubelelor, pentru ca (…) nu stim la ce vremuri sa ne asteptam. (…) Insa ma intereseaza si modul cum se realizeaza acest lucru, si nu in ultimul rand, absenta documentelor de la materialul de sedinta. Lipsesc acele dispozitii de santier care prevad cheltuirea unor sume in plus, 450.000 lei pentru Scoala Mihail Andrei, 250.000 lei pentru gradinita cu patru sali de clasa, 85.000 lei… (?? nu spune, dar este vorba despre banii alocati pentru gradinita cu doua sali de grupa, pag.11/58), in total de 785.000 lei (chelt. neeligibile, n.red.). Este o suma semnificativa. Eu spun ca ar fi putut fi avut inserate in documentele de sedinta aceste dispozitii de santier. Erau foarte importante pentru a vota cu toata mintea si cu toata inima… sa achiesez la aceste proiecte.(…) Modul ambiguu in care dna director economic a gestionat finantarile de la momentul aprilie 2021, cand s-au votat cele doua PH, de aceea ambiguitatea este indusa si de faptul ca domnia sa ar trebuit sa respecte o parte din recomandarile noastre, a facut bugetul ad-hoc, imediat dupa aprobarea  organigramei… si a iesit ceea ce a iesit, incercand sa recupereze intre timp toate neajunsurile create de aplicarea defectuoasa, spun eu, a acelor PH (referitor la buget, n.red.).”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.