Casa memorială ,,Ion Borcea” poate fi vizitată virtual

Recent a fost lansat, în premiera, turul virtual al casei memoriale ,,Ion Borcea” din comuna Racova. Muzeul poate fi vizitat virtual la adresa: https://bit.ly/real-tour-ion-borcea” . Acesta face parte dintr-un proiect ambitios realizat de mai multe muzee, printre care patru din judetul Bacau, ne anunta Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea Bacau. La fiecare muzeu a fost desfășurată scanarea spațiului, fotografierea și documentarea, iar în final acestea vor beneficia de un tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță și integrat, totodată, în Google Street View, Google Maps și Google Earth, o serie de fotografii, un text descriptiv și un scurt videoclip de prezentare. 
Detalii:
Prima platformă online dedicată muzeelor de la sat din regiunea Moldovei va fi inaugurată pe 1 decembrie 2021. În proiect sunt incluse 28 de muzee la care echipa, formată din tineri din Botoșani și Iași, s-a deplasat pe parcursul a 20 de zile, finalizând etapa de culegere a datelor.
La fiecare muzeu a fost desfășurată scanarea spațiului, fotografierea și documentarea, iar în final acestea vor beneficia de un tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță și integrat, totodată, în Google Street View, Google Maps și Google Earth, o serie de fotografii, un text descriptiv și un scurt videoclip de prezentare.
În cele 20 de zile de activitate pe teren, echipa a parcurs 5.500 de kilometri și a adunat peste 700 GB de materiale foto-video. „Deși a fost un maraton destul de epuizant, căci am scanat/fotografiat și câte trei muzee pe zi, ne-am luat energia de la oamenii dedicați pe care i-am întâlnit. În următoarele două luni vom edita materialele și vom contura website-ul. Lansăm în premieră unul dintre tururile virtuale, de la Casa Memorială „Ion Borcea”, din Racova, județul Bacău. Muzeul poate fi vizitat virtual la adresa: https://bit.ly/real-tour-ion-borcea”, a declarat Ionuț Teoderașcu, editor vizual și fotograf.
Cele 28 de muzee ce vor fi găzduite de platforma www.muzeedelasat.ro sunt:
Județul Bacău
Casa Memorială „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”
Casa Memorială „Ion Borcea”
Muzeul Răzeşilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat
Complexul Muzeal Paul Țarălungă
Județul Botoșani
Casa Memorială „George Enescu”
Județul Galați
Casa Memorială „Costache Negri”
Casa Memorială „Hortensia Papadat Bengescu”
Casa Rurală „Ioan Avram Dunăreanu”
Muzeul Viu „Vatra cu Dor”
Județul Iași
Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”
Muzeul sitului arheologic Cucuteni
Județul Neamț
Casa Memorială „Visarion Puiu” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”
Casa „Popa” din Târpești
Muzeul de Artă „Iulia Hălăucescu”
Colecţia Etnografică „,Lada cu Zestre” Miron Costin
Muzeul Zoologic „Constantin Romanescu”
Asociația Memorialul Colectivizării din România
Județul Suceava
Casa Memorială „Eusebiu Camilar”
Casa Memorială „Nicolae Labiş”
Casa Muzeu Bilca
Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu”
Casa Memorială „Ciprian Porumbescu”
Muzeul Etnografic „El Greco”
Muzeul Sării din Bucovina
Județul Vaslui
Muzeul „Colțișorul meu de altădată”
Județul Vrancea
Casa Memorială „Ion Roată”
Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă”
Muzeul Vrancei. Secţia de Arhitectură şi Tehnică populară „Crângul Petreşti”
Platforma www.muzeedelasat.ro va fi gratuită și disponibilă în limbile română și engleză. Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și susținut de De la sat. Echipa este formată din patru membri: Cosmin Murarașu – manager de proiect și tehnician scanare 3D, Ionuț Teoderașcu – editor vizual și fotograf documentarist, Nicoleta Felea – copywriter și Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat.
Persoana de contact: Ionuț Teoderașcu, teoderascu@muzeedelasat.ro, 0755666172
Resurse online:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.